Krakowskie jedzenie
Kuchnia Galicji jest zróżnicowana od wieków, stąd można znaleźć tu specjalne regionalne przysmaki. Wpływy na kuchnię Krakowa miała Austria, Węgry, Turcja, Czechy czy Niemcy.
Obwarzanek krakowski
To symbol kulinarny Krakowa. Od dziesiątek lat sprzedawany w przeszklonych wózkach w Starym Mieście. Jest ponad 100 miejsce w centrum Krakowa gdzie można go kupić.
Obwarzanek ma średnicę od 12 do 18 centymetrów. Są one wyrabiane ręcznie przez lokalne piekarnie. Ciasto na obwarzanki składa się z mąki żytniej i pszennej. Dekorowane są solą, sezamem czy makiem.
Historyczne wzmianki wskazują iż takie wypieki miały miejsce na dworze Władysława Jagiełły około 1394 roku.
Kremówka papieska
Jest to ulubiony deser Jana Pawła II. Wykonana jest z dwóch warstw ciasta francuskiego pomiędzy którymi znajduje się krem.
Istnieje wiele odmian kremu, polewy czy wersja z alkoholem. Karol Wojtyła przyznał że wziął udział w konkursie jedzenia kremówek, zjadł ich aż 18, niestety nie wygrał.
Kiełbasa krakowska
Jest ona tradycyjną wieprzową wędzoną kiełbasą. Kiełbasa ta wpisana jest do Europejskiego Systemu Ochrony Produktów Regionalnych. Jest znana już od XIX wieku w Krakowie.
Pod zaborem austriackim świetnie rozwijał się przemysł masarski. Co spowodowało iż kiełbasa krakowska była znana wtedy na Kresach Wschodnich i Litwie.
Obecnie kiełbasa oprócz Polski produkowana jest w Austrii i Niemczech.
Maczanka krakowska
Niektórzy uważają ją za babkę hamburgera, kiedyś była przysmakiem krakowskich dorożkarzy. Najbardziej krakowskie jedzenie jakie można znaleźć w centrum.
Przekrojona kajzerka nadziana pieczonym wieprzowym karczkiem w środku, polana sosem. Urozmaicona jest ogórkiem, pieczarkami czy cebulą. Wiemy iż maczankę jadano już przed rokiem 1892.
Zapiekanka na Kazimierzu
Na krakowskim Kazimierzu w Okrąglaku sprzedawane są na całą Polskę słynne zapiekanki.
Możemy śmiało powiedzieć iż jest to polski pierwszy fast-food. Jest to zapiekana bagietka z pieczarkami i serem w wersji podstawowe. Istnieją setki najróżniejszych wariantów. Historycy się spierają kiedy zaczęło się zainteresowanie na zapiekanki.
Jednak powstały w latach 70tych. Ze względu na swoją niską cenę w tamtych czasach zyskały one niesamowitą popularność w Polsce.
Piszinger
Jest to torcik z wafli z masą orzechowo – kakaową. Pomysłodawcą jest wiedeńczyk – Oscar Pischinger. Był to deser ogromnie popularny w czasie komunizmu w Polsce. Z łatwo dostępnych produktów łatwo było go stworzyć w domu.
Deser pochodził z XIX wieku ale to w drugiej połowie XX wieku zyskał ogromną popularność.
Kiełbaski z niebieskiej Nyski
Wszystko zaczęło się już w 1991 roku pod Halą Targową. Gdzie dwóch przyjaciół w niebieskiej Nysce griluje każdej nocy najlepsze krakowskie jedzenie i najbardziej znane kiełbasy.
Kiełbasy są pieczone na drewnie bukowym, a wytwarzane sa z najwyższej jakości mięsa przez lokalnego dostawcę.
Panowie zaczynali z myślą by nakarmić ludzi, prawie po 30 latach ich niebieski samochód stał się znakiem rozpoznawczym a oni symbolem kulinarnego Krakowa. Można ich spotkać jedynie między godziną 20 a 3 rano.
Zobacz także: ZABYTKI KRAKOWA